array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/pumppute/public_html/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/pumppute/public_html/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48 Maalämpöpumppu vaihtoehdot
Soita 044 349 1997

-YHTEYSTIEDOT-

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumpussa ei ole ulkoyksikköä lainkaan. Sisäyksikössä on oma kiertovesipumppu, joka kierrättää glykolia maan sisälle, jossa se vähän lämpenee.  Etuna on, että maan alla on aina noin plus 2 astetta, myös keskellä talvea. Hyötysuhde on silloin sama kesät ja talvet.  Tämä on myös haittapuoli, koska kesällä ei pystytä hyödyntämään lämmintä ulkoilmaa. 

Maalämpöpumppu ei myöskään ole paras vaihtoehto, jos lämmitettävänä on uima-allas. Tällöin porakaivo ei saa levähtää kesällä. Porakaivo on tällöin mitoitettava huomattavasti normaalia syvemmäksi tai vaarana on kaivon jääätyminen. 

Porakaivo

Porakaivossa porataan syvä reikä maahan.  Poraaminen on kallista, mutta putkittaminen on vielä kalliimpaa, joten edellytyksenä yleensä on, että kallio on suhteellisen lähellä maan pintaa

Lämpötila maan sisällä on noin +2 °C. Porakaivon toiminnan edellytyksenä on, että siinä on vettä.
Vesi toimii lämmönluovutuspintana ja veden virtaus tuo kaivoon lisää lämpöä. 

Kaivon alimitoittaminen on houkutteleva tapa säästää kustannuksissa, mutta kaivon jäätyminen estää maalämpöpumpun toiminnan hyvällä hyötysuhteella. 

Lämpökaivon vaihtoehdot

Lämmönkeruuputkiston voi asentaa myös kaivamalla ne kaivinkoneella maahan. Tämä vaatii suuren pinta-alan ja on kalliimpaa kuin poraaminen ellei kyseessä ole uudisrakennus, jolloin kaivuu voidaan tehdä perustustöiden yhteydessä.

Toinen vaihtoehto on asentaa putkisto veteen. Veden etuna on edullinen asennushinta talon sijaitessa lähellä vesistöä. Vesistön täytyy kuitenkin olla tarpeeksi iso ja putket täytyy suojata nopealta vedenvirtaukselta ja jäiden liikkeeltä.